Zimní příprava dorostu Žijeme Hrou

Zimní přípravu jsme zahájili již tradičním futsalovým turnajem ve Svitávce, kde šlo zejména o setkání a navození atmosféry pro další fotbalové týdny. Tréninkový program byl zahájen v polovině ledna a jeho hlavním cílem bylo zaměření se na hloubkovou hru s prvky rychlého přechodu do útočné fáze.

Klíčové body tedy byly:

  • výběr volného místa v součinnosti,
  • nastavení a přebírání míče směrem k brance soupeře,
  • rozlišování hloubkové a šířkové hry v určitých fázích hry,
  • efektivita řešení v útočné i obranné fázi.

 

Stanovili jsme si poměrně dost úkolů, které nás budou provázet i v dalších tréninkových jednotkách.Samotné tréninky často vedli i samotní hráči, kteří o daných situacích přemýšleli, diskutovali a hledali vhodná řešení.  Značným problémem jsou však tréninkové podmínky v zimním období a schází nám velká umělka, proto jsme za ní museli dojíždět do Blanska a na velké hřiště jsme se dostali jen jedenkrát v týdnu. Na menších hřištích v hale či umělé trávě v Kunštátě, jsme se pak věnovali herním činnostem jednotlivce a malým formám her. Na menších rozměrech hřišť je však složité naběhet potřebné objemy v daných rychlostech a tak jsme museli vyrazit i na atletickou dráhu. V kondičních částech přípravy jsme využívali zejména Standu Dvořáčka, který je od léta nově s týmem, jakožto kondiční trenér. Výhodou je, že větší část mužstva zvládá technické provedení většiny cviků a posilovna patří k jejich oblíbený aktivitám. O to více, jsme se mohli věnovat hrám a samotnému fotbalu. 

Samotná účast hráčů na tréninkovém procesu byla ovlivněna nejen covidovými problémy a ne vždy jsme trénovali v dostatečném počtu, což má pochopitelně vliv na kvalitu samotného tréninkového procesu. Ti hráči, kteří se pravidelně účastnili tréninků udělali opět kus práce a posunuli se nejen kondičně či herně, ale i mentálně, takticky a v neposlední řadě i lidsky, což je pro nás vždy nejdůležitější. Přípravné zápasy jsme však odehráli v poměrně početných sestavách a dařilo se posouvat i hráče z nižších kategorií. Všichni hráči kategorie U19 se objevili i v zápasech mužských týmů, ať už A mužstva FK Kunštát, rezervy zmíněného klubu či v klubu FC Olešnice. Stejně tak byli posunuti i hráči ročníku 2007 a 2008, kteří sehráli i zápasy, ve kterých nastoupili proti hráčům, kteří byli starší i o čtyři roky a nutno říct, že herně ani fyzicky určitě nepropadli. 
 
Stěžejním obdobím celé zimní přípravy bylo herní soustředění v Blansku, kterého se zúčastnilo celkem 32 hráčů a bylo pro naše hráče velkým přínosem. Ale o tom zase v dalším článku...
 
Pavel Blaha (trenér dorostu)
Sdílet na Facebooku