"V utkání rezervy Kunštátu proti Drnovicích jsem odchytal celý zápas" vzpomíná Filip Pečinka na zkušenosti mezi dospělými

Pokračujeme v představení našich mladých fotbalových nadějí. Dnes míříme mezi tři tyče. V zápasech jako jediný smí uchopit míč rukama a aktuálně nastupuje za starší dorost Žijeme Hrou. S Filipem Pečínkou jsme se ohlédli zpět za některými fotbalovými momenty a také jsme zjistili jak tráví aktuální dny. 

  • Filipe, jak aktuálně trávíš volné dny, když je již dlouhou dobu vlivem vládních nařízení přerušena prezenční školní docházka a nejsou povoleny ani skupinové fotbalové tréninky?
    Své volné dny v této době trávím, tak, že studuji přes online výuku a po skončení hodin, se snažím doma cvičit a občas si zajdu zaběhat. Fotbal mi chybí, ale aspoň se snažím individuálně zlepšovat.
  • Jakou školu studuješ a mohl bys nám přiblížit jak probíhá tvá online výuka?
    Studuji Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem a online výuky probíhají v každé hodině odlišně, někde se píše zápis a naopak jinde zase poslouchá výklad učitele a on nám poté pokládá otázky.
  • Udržuješ se nějak v kondici nebo pracuješ na nějakých fotbalových dovednostech i přes to, že nejsou fotbalové tréninky?
    Ano, aktivně doma cvičím a snažím se zapojovat i běhání, ale to je zatím spíše vedlější.
  • Nastupuješ za tým staršího dorostu Žijeme Hrou. Nakoukl si však už i do zápasů dospělých kde jsi pár zápasů odchytal za Kunštátskou juniorku. V čem spatřuješ největší rozdíl mezi dorostem a muži? Vzpomeneš si na nějaký zápas?
    Největší rozdíl bych viděl, že jsem si musel jako gólman zvyknout, abych nebyl nervózní a také na větší tvrdost a rychlost plynutí hry. Momentálně se mi chytá lépe za dorost, protože na chlapský fotbal si teprve zvykám a hlavně v dorostu máme super partu kluků, které znám. Upřímně si nepamatuji všechny utkání co jsem odchytal, ale určitě si vybavím zápas rezervy Kunštátu proti Drnovicím, kde jsme hráli 1:1 a já odchytal celý zápas.
  • Volají na tebe spoluhráči nějakou přezdívkou?
    Hodně často mi říkají Fuss nebo Fildo.
  • Jak jsi se ocitl na pozici brankáře? Byl jsi brankář od malička nebo si to zkoušel i v poli?
    Chytával jsem již od přípravky, ale někdy v mladších žácích jsem přešel na hrotového útočníka. Později mě to však omrzelo a vrátil se zpět do brány. V poli jsem si občas zahrál v přípravných utkáních z Žijeme Hrou, ale zjistil jsem, že moje kariéra útočníka už je pryč.
  • Pokud bychom se vrátili ke skončené podzimní části. S týmem staršího dorostu jste na 1. místě krajského přeboru. Je nějaký zápas, nebo podařený zákrok na který budeš více vzpomínat?
    Nejlepší zápas, co jsme s týmem odehráli, bylo utkání s Mutěnicemi, které jsme vyhráli i přes moji hrubnou chybu, kdy mě míč prošel pod nohou a protihráč šel sám na bránu. Vzpomínám na to, protože mě spoluhráči dokázali podpořit a společně jsme otočili celé utkání a vyhráli.
  • Který moment, zápas z podzimu bys naopak označil za méně povedený?
    Rozhodně zápas proti Novosedlům. Toto utkání se mi osobně vůbec nepovedlo. Udělal jsem spoustu chyb a proto jsem také nevyhráli. Zápas nakonec skončil remízou 3:3.
  • Pokud by ses ve své krátké fotbalové kariéře ohlédl na chvíli zpět. Je nějaký moment, turnaj, zápas na který obzvláště rád vzpomínáš?
    Ano, je to zisk ocenění za nejlepšího brankáře, ve školním turnaji Kraje Vysočina. 
  • Dovedl by ses ohlédnout zpět a trochu zrekapitulovat tvou dosavadní fotbalovou cestu? 
    Moje první fotbalové kroky začaly v Bystřici nad Pernštejnem, kde jsem byl až do dorostu, odkud moje kroky vedly dále a to týmu Žijeme Hrou. Měl jsem možnost, že bych přestoupil i do Jihlavy, ale bohužel se tento přestup nekonal, z důvodu, že bych s fotbalem nestíhal zároveň i školu.
  • Letos je to tvůj poslední rok v mládežnických kategoriích Žijeme Hrou. V letě přecházíš do mužů. Pocházíš z Bystřice nad Pernštejnem, kde si také dlouho hrál. Už jsi přemýšlel, kde bys chtěl od léta hrát?
    Nad touto otázkou jsem také přemýšlel a dospěl jsem k závěru, že budu zůstávat v Kunštátu, protože vím, že zde budu chytávat a naopak v Bystřici, bych moc nechytal. Možná vůbec.
  • S kým si na hřišti nejvíce rozumíš?
    Nejvíce si rozumím zřejmě s Tomem Bělehrádkem.
  • Tvůj táta tě doprovází na velké části zápasů a prožívá zápasy velmi emotivně. Probíráte společně tvoje výkony nebo i výkony týmu po zápase?
    Ano, můj táta nás emotivně podporuje. Většinou po skončení utkání spolu prodiskutujeme pár momentů či situací a společně si je rozebíráme.
  • Jak často trénuješ? Děláš ještě něco navíc mimo fotbalový trénink v klubu?
    Snažím se trénovat co nejvíce, ale momentálně to moc nejde. Teď už bohužel ne. Dříve jsem hrál florbal za Bystřici, ale bohužel se nám dorost rozpadl.
  • Máš svůj fotbalový vzor?
    Nemám nějaký určitý vzor, ale sleduji gólmany v zápasech nebo koukám na tréninky profesionálů.
  • Máš nějaký cíl nebo sen, kam bys to chtěl ve své fotbalové dráze dotáhnout nebo tým kterému fandíš a za který by jsi chtěl v budoucnu hrát?
    Zatím nemám nějaké cíle. Jestli v budoucnu budu mít příležitost, se někam posunout, tak určitě ji využiji.
  • Co rád děláš mimo fotbal? Máš nějaké jiné koníčky?
    Momentálně ve volném čase hraji fifu a odpočívám.

Jméno: Filip Pečinka
Narozen: 4.10.2002
Bydliště: Bystřice nad Pernštejnem
Kategorie: starší dorost Žijeme Hrou, mužské týmy FK Kunštát

Děkujeme za rozhovor.

Sdílet na Facebooku