Tomáš Kotek: "Dny s českou reprezentací byly nezapomenutelné"

Tomáš Kotek aktuálně hráč brněnské Zbrojovky, kam přestoupil na termínovaný přestup ze Žijeme Hrou počátkem roku 2023 a zároveň také hráč Regionální fotbalové akademie.
V uplynulém týdnu si Tom vyzkoušel jaké to je obléci národní dres se lvíčkem na prsou. Výběr ČR věkové kategorie U15 odehrál dva přípravné zápasy v Nizozemí s domácím výběrem a nechyběl v nich ani odchovanec Žijeme Hrou, kterého jsme hned po návratu z reprezentačního srazu vyzpovídali v exkluzivním rozhovoru.

 

  • Tome, přiblížil by si nám jak probíhaly tvé dny před  zápasy za reprezentační výběr U15?
    V sobotu ráno  2.3. jsem odjel do Prahy, kde byl sraz v budově FAČR. Zde jsem obdržel veškeré oblečení a kufry. Po ubytování v Praze jsme měli trénink a rozbory zápasů s Nizozemskem. Tak to bylo i v neděli. V pondělí po snídani nás autobus odvezl na letiště a čekal nás let do Nizozemska. Po příletu a ubytování následoval trénink + příprava na úterní zápas. Úterní zápas se hrál v 19 h a čtvrteční zápas od 14 h. První zápas jsme prohráli 4:1, druhý vyhráli 3:2. Fotbal byl hodně rychlý a úplně na jiné úrovni než jsme zvyklý. Ve čtvrtek večer nás autobus odvezl na letiště, čekal nás let do Prahy, znovu jsme odjeli do budovy FAČR, tam odevzdali věci a pak už hurá domů, kam jsem dojel v pátek 8.3. asi v půl 3 ráno.
     
  • Nastoupil jsi do obou zápasů. Do prvního z lavičky a ve druhém si hrál v základní sestavě. S jakými úkoly si do utkání šel, na jakém postu si nastoupil a jak se ti hrálo?
    Na hřiště jsem šel s úkoly zahustit střed hřiště a dostat tam klid. Nastoupil jsem na pozici středního záložníka, tak na tomto postu se cítím velmi dobře.
     
  • Dokázal bys popsat rozdíly mezi utkání s národním týmem, zápasy ve Zbrojovce?
    Určitě tam nějaké rozdíly jsou, mezi hlavní patří kvalita na míči, souboje, rychlost a hlavně přesnost.
     
  • Potkal si se na reprezentačním srazu s nějakým známým spoluhráčem? S kým si bydlel na pokoji?
    Většinu hráčů jsem již znal třeba jen od vidění ze hřiště a z různých výběrů.  Na pokoji jak v Praze tak v Nizozemsku jsem byl se spoluhráčem ze Zbrojovky Tomáš Dočekalem, se kterým se znám dlouhou dobu a rozumíme si a sedíme ve všem.
     
  • Jak dlouho jste v Nizozemí byli? Co jste vše během srazu stihli?
    V Nizozemsku jsme byli od pondělí do čtvrtku tzn. 4 dny. Stihli jsme odehrát 2 zápasy, dlouho jsme se věnovali přípravě a rozboru zápasu a pak samotnému tréninku. Prohlídku města Apeldoorn jsme měli ve středu, kdy jsme měli trošku oddychu. Město je krásné a zajímavé.
     
  • Naučil ses něco nového, obohatili tě zápasy v národním dresu v něčem? Na co budeš vzpomínat nejvíce?
    Určitě mně zápasy daly hodně a naučily mně se hlavně rychle rozhodovat a předvídat dopředu. Nejvíce budu vzpomínat  na celkový dojem, na oba zápasy, které byly zajímavé, ať už na ten který jsme prohráli a samozřejmě i na ten vítězný, který vždy potěší. Samozřejmě nezapomenu na to, že jsem měl tu čest mít na sobě dres národního týmu.
     
  • Jaký máš pocit ze svého výkonu?
    Za své výkony mám dobré pocity, ale stále je co vylepšovat a stále je se co učit. Dny s českou reprezentací byly nezapomenutelné.
     
  • Jak hodnotil trenér tvé výkony?
    Trenér nehodnotil individuální výkon, ale vždy celý tým. První zápas zhodnotil chyby: špatné a nepřesné přihrávky, druhý zápas: pochválil nás za týmovost a za obrat celého zápasu.
  • Co tě teď v nejbližší době čeká?
    V nejbližší době mně čekají hlavně přijímačky na střední školu, které jsou pro mě důležité a pak samozřejmě zápasy v naší lize.
     
  • Aktuálně nastupuješ v červeném dresu Zbrojovky Brno a současně jsi hráčem Regionální fotbalové akademie. Můžeš nám popsat tvůj týdenní program?
    V neděli  večer odjíždím na internát do Brna. Můj týdenní program se skládá ze 7 tréninků jak ranních tak odpoledních . Fotbalové tréninky jsou  pondělí, úterý, středa a pátek odpoledne.
    Ranní tréninky jsou  pondělí, úterý, středa a to jsou kompenzace , atletika….
    Samozřejmě musím chodit do školy, ale protože máme ranní tréninky tak nám vyučování začíná až v 9:30. Po vyučování mně čeká kromě čtvrtka i odpolední trénink.  Po tréninku odjíždím na internát, kde si chvíli odpočinu a pak se věnuji učení. A tak je to skoro každý den.   V pátek  večer se vracím domů. Někdy jsem o víkendu doma, ale většinou máme v sobotu nebo v neděli zápas tak toho volna moc není.

     
  • Jak zvládáš školu / trénování ? Dá se náročný program skloubit?
    Školu zvládám dobře i trénování. Ano, dá se to skloubit, ale samozřejmě je to dřina a je to náročné.
     
  • Na jakém postu nejčastěji nastupuješ?
    Nastupuji na pozici středního záložníka.
     
  • Vzpomínáš na nějaký zápas, turnaj, během ročního působení ve Zbrojovce opravdu rád, který se tivýrazně povedl?
    Na každém zápasu se najde něco co není dobře a co  je ok, ale nejraději vzpomínám na zápas proti Slavii, kde jsem se stali mistry republiky a Slavii jsme porazili 2:1. Byl to krásný pocit. Zápasů, které se mně povedlo bylo více, takže nejde vypíchnout jen jeden, ale byly  i ty které se nepovedly.
     
  • Jsi posledním rokem ve starších žácích, ale už si nakoukl i do starší kategorie mezi dorostence. Jaké to pro tebe bylo?
    Ano už jsem byl asi na třech zápasech s dorostem a rozdíly mezi zápasy za žáky zde jsou. A to  hlavně ve fyzické síle a rychlosti.
  • Kdyby ses měl podívat na chvíli zpět, jaké byly tvé fotbalové začátky a kdo tě k fotbalu přivedl?
    Začínal jsem v Drnovicích v 6 letech. Prostě sem si jen chtěl kopat. K fotbalu mně přivedl nejspíš děda, se kterým jsem hodně kopal jen tak na  dvoře.
     
  • Když se řekne Žijeme Hrou, co se ti jako první vybaví?
    Mně se vybaví klub, ve kterém jsem hrál a že mně tam bylo dobře, ale chtěl jsem do Brna a těžko se mně odcházelo. Dále se mně se vybaví můj přestup z Drnovic do Kunštátu (přesun z přípravek do žáků, pozn. ŽH). Pak se mně vybaví tým, který se skládal z hráčů, které jsem ani neznal, protože byli z různého okolí. Bylo to jiné, hravé a zajímavé. Rád vzpomínám na kempy, které byly skvělé a nechtěl jsem jet ani domů, zábava super a trenéři také super.  Když mám v létě čas a jsem doma, rád je navštívím i teď a moc rád si s nimi zatrénuji nebo jen tak zahraji.
    Bez klubu Žijeme Hrou bych se do Zbrojovky nikdy nedostal, dal mně mnoho dobrých rad a zkušeností a naučil mně spoustu věcí, za to jim moc děkuji.

     
  • Své první fotbalové krůčky si absolvoval  v přípravkách a žácích v našem regionu. Pravidelně nám pomáháš na letních kempech. Jak na to vzpomínáš? Je nějaký trenér, který ti utkvěl v paměti?
    Vzpomínám na to rád jak na zápasy, tak i na tréninky. Bylo to dětství, byly to začátky a byly to zkušenosti. Nedá se vybrat jeden trenér, já je mám rád všechny, každý je jiný, ale každý z nich mně něco dal a něco mně naučil. Trenéři byli kamarádští a to bylo fajn.
     
  • Jsi v kontaktu se svými bývalými spoluhráči?
    V kontaktu jsem s některými kluky. Hodně často chodím za klukama do Sebranic, ti hrají za starší žáky v Žijeme Hrou. Chodíme spolu ven a nebo si jen tak zakopat.
     
  • Kde spatřuješ největší rozdíly mezi týmy ve Zbrojovce a v minulosti v Žijeme Hrou?
    Tak určitě kvalita každého hráče jak technická tak fyzická. A také sehranost týmu jak celku.
     
  • Pokud by ses ve své krátké fotbalové kariéře ohlédl na chvíli zpět. Je nějaký moment, turnaj, zápas na který obzvláště rád vzpomínáš?  
    Na všechny zápasy vzpomínám rád jak s dorostem, tak se žáky. Mně se líbil halový turnaj ve Svitavech. Tam jsem dostal tenkrát první ocenění za nejlepšího hráče, ale fotbal je týmová hra a pokud zaberou všichni a sednou si jako tým, tak je radost hrát fotbal.
     
  • Máš svůj fotbalový vzor?
    Vzor úplně nemám, snažím se hrát podle sebe, ale kdybych měl někoho zdůraznit tak Jude Bellingham, protože má výborné myšlení při každé situaci, a líbí se mě jeho inteligence při zápase.
     
  • Máš nějaký cíl, sen, kam bys to chtěla ve své fotbalové dráze dotáhnout nebo tým kterému fandíš a  za který by jsi chtěla v budoucnu hrát?
    Mé sny se mně pomalu plní, ale vždy když se splní ten poslední mám další, ale to tak asi je. Můj první sen se dostat do Zbrojovky, ten se mně splnil, hrát za ČR přišlo nečekaně a o to vetší byla radost a překvapení. Teď si asi přeji být fit a ve formě a bez úrazu. Protože pokud budu zdravý a budu hrát tak třeba nějaká nabídka přijde, ale to je ve hvězdách a daleko. Zdraví je důležité a bez něho to ve sportu prostě nejde.
     
  • Chtěl by ses jednou fotbalu věnovat profesionálně, nebo co bys rád v budoucnu dělal?
    Ano, chtěl bych se fotbalu věnovat profesionálně a snažit se být na vyšší úrovni.
     
  • Co rád děláš když si chceš od fotbalu odpočinout?
    Rád chodím s kamarády ven. Když jsem doma a mám volno tak si lehnu a odpočívám, ale stejně se při tom koukám na fotbal. Nevydržím dlouho bez pohybu a bez míče.
     
  • Fotbalový klub Žijeme Hrou letos slaví kulaté 10. leté výroční založení. Je něco co bys popřál k narozeninám?
    Chtěl bych popřát hodně dalších let a dobrých sportovních úspěchů jako doteď a jsem rád, že jsem tam prožil spoustu krásných let. Skvělý klub Žijeme Hrou  ať žije!!!!!!
     

Děkujeme za rozhovor, obrovsky ti fandíme a přejeme hodně štěstí a dalších úspěchů.

Sdílet na Facebooku