Staršímu dorostu chyběla k bodu v Jihlavě jedna minuta, mladší také bez bodů

FC Vysočina Jihlava - Starší dorost 1:0 (0:0)

Sestava: Hoch (GK), Chmelíček, Peša, Janků, Zlatníček, Stejskal, Valenčík, Kalvoda, Měcháček, Kazda, Macháček
Náhradníci: Tesař, Pilát

Na zápas do Jihlavy jsme odjížděli hned bez šestice hráčů. Do utkání, tak od začátku či v průběhu hry, naskočili i někteří kluci z mladšího dorostu. Na klucích byla vidět koncentrovanost a hlava v zápase již před úvodním hvizdem rozhodčího, což bylo znát již při rozcvičce. Úvodní minuty zápasu byly z naší strany zbytečně nervózní a soupeři jsme nechávali poměrně dost místa. Postupem času jsme si začali na míči více věřit a nesoustředili jsme se pouze na defenzivu. V té jsme hráli kompaktně a zvládali jsme se dobře posouvat. Jihlavská hra byla založena zejména na kombinaci a na snaze rychle přenášet těžiště hry pomocí dlouhých míčů. Ve chvíli, kdy jsme dokázali dobře reagovat a v součinnosti vytvářet časoprostorový tlak na rozehru soupeře, získávali jsme míče a hrozili z brejkových situací. Nejvýraznější možnost na vstřelení branky měl Luba Stejskal, který po průnikové přihrávce překonal i vyběhnuvšího brankáře, ale jeho slabý pokus obránci z branky vykopli. Díky dobře fungující obranné fázi a výborně chytajícímu Hochovi, bylo poločasové skóre 0:0.

Obraz hry se v druhém poločase příliš neměnil. Jihlavští drželi míč a snažili se udeřit zejména z centrů a dlouhých míčů dovnitř pokutového území. Chyběla jim však přesnost či kreativní a nečekané řešení v před finální fázi. Dva nebezpečné pokusy z poza vápna vyřešil pozorný Jakub Hoch a naopak jsme mohli udeřit z rychlého protiútoku my. Kombinace po směru, Kalvoda, Janků a Zlatníček vedla až k samostatnému nájezdu Měcháčka, který však velkou příležitost neproměnil. Kluci hráli na hraně svých fyzických sil a v závěru utkání byl znát úzký kádr, se kterým jsme na umělku Na stoupách přijeli. V závěrečných minutách utkání jsme „šlapali vodu.“ Ve 4. minutě nastavení, kdy musel Maty Chmelíček pro křeče ze hry, a tudíž jsme hráli o deseti, přišel jediný gól utkání, který rozhodl o vítezství FC Vysočina Jihlava 1:0.

Pozitivem je fakt, že i bez řady opor a ve slepené sestavě jsme dokázali hrát vyrovnanou partii i s vedoucím celkem soutěže. Z pohledu rozvoje hráče, jako jednotlivce, jsme v tomto zápase určitě neprohráli, a to spíše naopak. Celkové skóre určilo vítěze zápasu domácí celek, ale z pohledu herních činností jednotlivce jsme v tomto zápase zajisté nepropadli. Odvaha v obcházení hráče a chuť hrát i v zavřených prostorech byla u řady našich hráčů dobře pozorovatelná, a to platí i pro principy, které se objevují v tréninkovém procesu.

Pavel Blaha (trenér st. dorostu)

Tabulka MSDD - D starší

 

FC Vysočina Jihlava - Mladší dorost 11:0 (2:0)

Sestava: Doubek (GK), Kazda, Tesař, Havelka, Kříž, Pilát, Ščučka, Svoboda, Němec, Janeček, Šulc
Náhradníci: Setnička, Doležal, Měcháček, Melka, Prudký

Za mladší dorost vyběhlo na trávník několik kluků ze starších žáků a byla to pro ně skvělá zkušenost. Bez ohledu na vysoký podíl inkasovaných branek, jsme odehráli zápas, který je pro kluky dobrým tréninkový prostředkem. Řada kluků se zvládá povznést nad výsledek utkání a řeší dané herní situace, které analyzuje a následně řeší. Chybovost je nedílnou součástí procesu učení a práce s chybou je v zápasech jen dalším prostředkem pro růst hráče. Pozitivem je, zlepšené vnímání prostoru v defenzivní hře jednotlivce i celého týmu, spolupráce a vzájemné zajišťování. Ovšem součinnost hráčů v útočné fázi je stále ještě problémová a její zvládnutí ještě chvíli potrvá. Pozitivem jsou zlepšené útočné individuální výkony hned několika hráčů a je znát tréninková účast těchto kluků. Zejména KazdaNěmcem a Pilátem vynikali v odvaze i samotném realizaci při obcházení protihráčů, ale vlivem špatné součinnosti spoluhráčů, tak jejich výpady končili neúspěchem.

V aktuálním měření sil měl soupeř jasně navrch a prokázal individuální i týmovou kvalitu, což se projevilo i v samotném skóre. V poločase jsme sice prohrávali jen o dvě branky, ale hra se odehrávala pouze na naší polovině. Mohli jsme si tak vyzkoušet organizaci hry bez míče, obranné herní činnosti jednotlivce i spolupráci dvou a více hráčů. Proces, který nás čeká je ještě dlouhý, ale vše má svůj čas.

Pavel Blaha (trenér ml. dorostu)

Tabulka MSDD - D mladší

Sdílet na Facebooku