Starší dorost napravil zaváhání z Mutěnic, mladší dorostenci na Rosice nestačili

Starší dorost

Žijeme Hrou U19 - FC Slovan Rosice U19 3:0 (1:0)

Branky: 2x Novotný, Baňa

Sestava: Pečinka, Konopáč, Kleveta L., Bělehrádek, Kleveta J., Valenčík, Novotný, Petrželka, Sedláček, Měcháček, Baňa
Střídali: Chmelíček, Prokop, Vlach

V posledním zápase prázdninového období jsme přivítali na hřišti v Lysicích FC Slovan Rosice. Po venkovní ztrátě jsme chtěli domácí utkání zvládnou a to nejen herně, ale i výsledkově. Na soupeře jsme chtěli opět nastoupit s vysokým pressingem a celkově s náročným způsobem hry. Rosice vycházeli z velmi dobře posouvajícího se bloku, který bylo těžké překonávat. Problém nám činila zejména trpělivá kombinace. Velké množství přihrávek směřovalo ihned za obrannou linii soupeře a tyto kolmice bylo těžké zachytit. Rovněž jsme na rosou zmáčeném trávníku postrádali střelbu ze střední vzdálenosti a řada našich akcí končila ztrátou míče na hranici pokutového území soupeře. Přesto jsme se do několika šancí dostali a to zejména po průniku Bělehrádka z levé strany do velkého čtverce. Jeho řešení však ani v jednom ze tří možností k brance nevedlo. Pomohli jsme si až secvičeným rohovým kopem, který přímo do branky zakroutil agilní Novotný. Více branek v prvním dějství nepadlo.

V druhém poločase nám pomohl brzký druhý gól, který padl po dobře sehrané kombinaci, na jejímž konci byl Jara Kleveta, který předložil z úhlu před branku pobídku Baňovi, jenž ji s díkem proměnil. Dominik Baňa po vstřelené brance opustil hřiště a na jeho místo nastoupil Hynek Prokop, který byl v zápase hodně vidět a dokázal to, že s každou minutou na hřišti fotbalově roste. Obraz hry byl stále dosti podobný, fyzicky velmi náročné utkání bylo i takticky vyspělé a hra se odehrávala zejména ve střední části hřiště. Přesto jsme měli o něco více ze hry a byli jsme lepším týmem. Tečku za utkáním napsal jeho nejlepší hráč Tomáš Novotný, který opět po secvičeném signálu, vstřelil svůj druhý gól a upravil na konečných 3:0.

 

Mladší dorost

Žijeme Hrou U17 - FC Slovan Rosice U17 2:6 (1:5)

Branky: Štarha, Valenčík

Sestava: Šmerda, Stejskal, Štarha, Chmelíček, Peša, Beneš, Tobiáš, Macháček F., Toman, Janků, Macháček T.
Střídali: Valenčík, Měcháček

Ke hře mladšího dorostu by bylo možné zkopírovat články  z předchozích hodnocení. Tréninková docházka a celková morálka mladších hráčů je od začátku přípravného období velmi chabá. Jen pár hráčů snese pozitivní hodnocení, co se výš zmíněných faktorů týče. V zápase s Rosicemi při pohledu na hřiště, nebylo, co se individuální kvality hráčů týče, velkých rozdílů. Troufám si tvrdit, že jsme na většině postů měli i lepší hráče, jak soupeř. Ale fotbal je kolektivní sport a nám opět nefungovala spolupráce mezi jednotlivými posty a celkové řízení hry. Z toho vyplývaly i inkasované branky, na které se soupeř ani příliš nenadřel. Naopak my jsme o každou brankovou situaci, museli dosti bojovat a vše jsme řešili spíše individuální cestou, která nás stojí v každém zápase hodně sil. Pozitivní byly výkony Chmelíčka, Tomana, Peši a Stejskala, kteří pravidelně trénují a snaží se i za nepříznivého stavu hrát. K nim se občas připojí další kluci, ale vše je stále nekoordinované a hrané na náhodu. Další pozitivem je návrat dvojice Janků, Macháček, kteří se rozhodli sundat kopačky z pomyslného hřebíku a pokračovat ve fotbalové kariéře. Tím výčet pozitiv však končí, o čemž napovídalo i poločasové skóre 0:5. A to počet inkasovaných branek mohl být i vyšší.

O poločasové přestávce jsme opět hráčům vysvětlili, v čem jsou základní problémy našeho společného fungování. Nutnost společného tréninku a vyšší nasazení v něm i samotném zápase je cestou, jak se herně i výsledkově zvednout. Naši hráči mají totiž velkou individuální kvalitu, ale zatím jsme nedokázali vytvořit tým. To, že fotbal hrát umíme, jsme se přesvědčili v druhém poločase, který byl daleko více vyrovnaný. Naše hra byla více běhavá, podstupovali jsme i více soubojů a byla vidět i vetší odhodlanost. To se promítlo i v podobě branek, jak my tak i soupeř dokázal vstřelit po brance a zápas tak nakonec skončil 1:6 v náš neprospěch.

Čeká nás velké množství práce, ale ta, aby mohla být vůbec provedena, je potřeba větší docházky na tréninky. Teprve potom můžeme začít tvořit tým. Kluci jsou o této situaci informováni a záleží jen na nich, jak se k této skutečnosti postaví.

Pavel Blaha (trenér)

Sdílet na Facebooku