Slovo člena výboru Žijeme Hrou Františka Tenory

Letošní soutěže nabraly na obrátkách, dětem skončily prázdniny a naplno se rozebíhají i soutěže žáků a přípravek. Do ročníku 2018/2019 jsme přihlásili následující týmy. Dva týmy mužů (I. A a III. třída OP ). Dorost postoupil do Krajského přeboru, kde jsme museli již postavit tým dorostenců starších a mladších. V žácích pod hlavičkou Žijeme Hrou budeme mít tři týmy –starší a mladší v I. třídě kraje a mladší B, kteří budou hrát okresní přebor. V přípravkách máme v rámci okresu v mladších i starších vždy dva týmy A a B.

Vzhledem k velkému počtu týmů budou mládežnické týmy většinu utkání hrát na našem hřišti v Lysicích.

Všichni již naplno trénují a dorostenci i žáci mají také za sebou první mistrovská utkání. Zejména u dorostenců je to křest ohněm, protože většinou i za starší hrají chlapci, kteří jsou věkem ještě dorostenci mladší. Předváděná hra není špatná, ale klukům chybí zkušenosti a klid, vše je rychlejší, důraznější a tak se otrkáváme a věřím, že přibudou brzy i body. I pro žáky po odchodu silné generace do dorostu začíná rok hledání a sbírání zkušeností. Žáci dovezli v týdnu 6 bodů z Drnovic u Vyškova a tak jim popřejme další úspěchy. Dětem se věnují proškolení trenéři a musím zde poděkovat za jejich čas a práci, kterou této nelehké práci věnují. Žáci i dorostenci měli o prázdninách týdenní kempy, svůj kemp měly i přípravky. Je to spousta práce a starostí, ale my všichni, kteří se okolo kopané v našem regionu pohybujeme, věříme, že jdeme správnou cestou. Naším cílem je, aby si fotbal zahráli všichni, kdo chtějí  a aby všichni dostali podporu a příležitost. Někteří naši odchovanci působí také již v týmech vyšších soutěží. Kuba Slavíček je v regionální akademii a hraje za Zbrojovku Brno, v tom samém klubu působí Honzík BaňaMíra Motyčka válčí v dorostu druholigové Líšně a v mladším dorostu druholigového nováčka Blanska hraje Filip Sedláček. Ale ani kluci z našeho dorostu nemají cestu zavřenou, za A tým nastupuje teprve 17ti letý Jirka Konečný a na svůj první start mezi muži čekají i další hráči. Pohled do soupisky našeho A týmu ukazuje, že u nás mají mladí hráči dveře otevřené a že jim chceme a budeme dávat příležitost.

Muži mají za sebou již tři kola, to první nám moc nevyšlo, když oba týmy prohrály na hřištích soupeřů, ale doma jsme byli stoprocentní a totéž jsme zopakovali minulý týden na venkovních hřištích. Určitě je tedy se startem do nové sezóny spokojenost. V dresu mužů se představil svým prvním gólem v barvách Kunštátu Víťa Bezděk, který přišel z Letovic a svým věkem i on spadá do kategorie mladých hráčů, kterým chceme dát šanci. Ještě jednou ho tedy u nás vítám a Víťo ať se ti v Kunštátě daří. Zde musím pochválit vedení týmů mužů, na trénink chodí i 20 hráčů a je vidět, že je trénování baví a věnují přípravě na zápasy svůj čas.

Asi by se chtělo říct, že vše je jak má být. Ale i my se potýkáme s problémy s údržbou hřišť, která vyžaduje v těchto extrémních podmínkách opravdu nezměrné úsilí a věřte, že není jednoduché udržet kvalitní stav trávníků. Trápí nás, ale také nedostatek trenérů u mládeže, zájem ze strany dětí je velký, ale bohužel trenéři nejsou. Například v Kunštátě není jediný bývalý nebo aktivní kunštátský hráč, který by trénoval  děti. Je škoda, že nikdo nechce vrátit to, co mu věnovali trenéři, když on začínal – je to téma k zamyšlení.

A co cíle? Hráči mě vždy před sezónou provokují otázkou – jaké sou cíle, abychom věděli jak máme hrát? U dorostu i žáků je našim cílem – žít hrou, aklimatizovat se v soutěžích a udržet se pokud možno ve středu tabulky. U mužů musíme být náročnější a naším cílem u obou týmů je hrát o špici tabulky. A co postup? Podíváme -li se na úroveň Krajského přeboru, vidíme týmy prošpikované hráči s ligovými zkušenostmi, hráči, kteří prošli mládežnickými ligovými dorosty a divizními týmy, kteří nyní upřednostnili jistotu hry za peníze před  sportovními ambicemi pokusit se ve fotbale dosáhnout co nejvíce. Z KP se stal brněnský městský přebor, kde probíhá jakási rotace hráčů. Opravdu postoupit do divize a přijmout tuto výzvu mají možná Mutěnice a Ráječko, snad i ambiciózní START Brno, ostatním vyhovuje cestování k mistrovským zápasům šalinou. Do této soutěže zatím nemusíme, i my dokážeme pomoc hráčům, kteří vyšli z vesnických poměrů  a chtějí ve fotbale něco dokázat. Příkladem může být Luboš Chloupek, který vyšel z okresního přeboru dorostu a zahrál si i třetí ligu a já věřím, že ji opět s Blanskem hrát bude. Chceme hrát co nejvýš, abychom mohli dát prostor našim mladým hráčům a když budeme cítit, že je ta pravá doba půjdeme i do boje o postup.

Kunštátsko a podmínky pro fotbal: naše regionální akademie Žijeme Hrou se ucházela o přiznání statutu střediska mládeže. Bohužel výběrová komise upřednostnila Boskovice, i když Kunštát získal více bodů. Žádná tragédie se nekoná, ale je to pro nás ponaučení a svým způsobem je to i políček zastupitelům na radnicích regionu. Nemáme podmínky, nemáme zázemí. Bohužel podpora není taková jako v Brně, Boskovicích nebo Blansku.

Jsme jak já říkám nízkonákladový klub. Ale najdeme prostředky na to, abychom mohli zaplatit trenéry mládeže na plný úvazek. Najdeme díky několika nadšencům vedenými Ondřejem Hruškou síly rozebrat vyřazenou umělku ze Zbrojovky Brno a položit ji na starém škvárovém hřišti a vybudovat tam kvalitní osvětlení, abychom měli kde potrénovat na podzim a v zimě. Sice bude malá, ale naše. Dokážeme sehnat peníze z dotací abychom zgenerálkovali trávník v Lysicích a provedli regeneraci na hřišti v Kunštátě. Během letní přestávky Pavel Chmelíček obrousil a natřel celou tribunu, která je lepší než nová a vypadá pěkně. Vytváříme podmínky a je na hráčích, trenérech a rodičích jak je využijí.

Do naší velké rodiny patříte i Vy fandové, diváci a příznivci. Fotbal je lidová zábava a bez Vás by to byla jenom polovina výsledku. Děkujeme za Vaši přízeň a podporu a těšíme se s Vámi na viděnou na zápasech týmů FK Kunštát a Žijeme Hrou.

František Tenora
Předseda FK Kunštát
Člen výboru Žijeme Hrou

Sdílet na Facebooku