"Mým cílem je se prosadit do „A“ týmu FK Kunštát." má jasný cíl Filip Sedláček

Dalším hráčem Žijeme Hrou, kterého si dnes představíme je starší dorostenec, který nyní hraje svou poslední sezónu za mládežnické týmy. Filip Sedláček prošel od počátku celou mládeží Žijeme Hrou a nyní již nakukuje do dospělého fotbalu. S Filipem jsme se ohlédli nejen za aktuálním podzimem, ale také za jeho dosavadní krátkou kariérou.

  • Filipe, jak aktuálně trávíš volné dny, když je vlivem vládních nařízení přerušena prezenční školní docházka a nejsou povoleny ani skupinové fotbalové tréninky?
    Čas ve volných dnech se snažím využít efektivně. Dopoledne se věnuji online výuce, po škole se většinou věnuji protahování a různým kompenzačním cvičením. Odpoledne využívám naši klubovou posilovnu, nebo se jdu projít do přírody. Večer jezdím doma na rotopedu.
  • Jakou školu studuješ a mohl bys nám přiblížit jak probíhá tvá distanční výuka?
    Studuii na Střední škole Hybešova v Boskovicích. Studuji zde obor ekonomika a podnikání. Online výuka začíná v 8:00 a končí v 11:40. Většinou máme hlavně maturitní předměty. Učitelé nám po skončení zasílají úkoly, které musíme vypracovat do určitého dne.
  • Udržuješ se nějak v kondici nebo pracuješ na nějakých fotbalových dovednostech i přes to, že nejsou fotbalové tréninky?
    Upřímně, fotbal jsem dal na chvíli stranou. Momentálně se zaměřuji na rozvoj síly a svalového objemu, v posilovně cvičím pravidelně 3-4 krát v týdnu. V nejbližší době mám v plánu obnovit běh a zaměřit se na zlepšení kondice a vytrvalosti.
  • Volají na tebe spoluhráči nějakou přezdívkou?
    Většinou na mě volají jménem anebo přezdívkou „Sedy“.
  • Letos je to tvůj poslední rok v mládežnických kategoriích Žijeme Hrou. Z dorostu přejdeš do mužů, za které si už i v některých zápasech nastoupil. V čem spatřuješ největší rozdíl mezi dorostem a muži? 
    Jako největší rozdíly v dospělém fotbale pozoruji vyšší nasazení, tím pádem je v zápasech méně času na rozhodování. V zápasech je mnohem větší důraz v osobních soubojích. Velkou roli zde hraje i taktika, která se v dorostu tolik neprojevuje. Zápas má celkově jiný náboj, je zde i cítit vyšší napětí a tlak na hráče. Mně osobně se hraje lépe v mužské kategorii, mám rád napětí v zápasech zvlášť, když mi soupeř nechce dát nic zadarmo a každá „chyba“ se trestá. Nutí mě to soustředit se na každý dotek s míčem a na každou situaci. Na druhou stranu dorostenecká soutěž je pro mě prostředí, ve kterém si zápasy můžu užít a doslova „Žít Hrou“
  • Na jakém postu nejčastěji nastupuješ?
    Nastupuji na středu zálohy, ale jsem schopný hrát i na krajním záložníkovi. Nevadí mi, když si posty prohodím.
  • Pokud bychom se vrátili ke skončené podzimní části. S týmem staršího dorostu jste na 1. místě krajského přeboru. Sám si vstřelil 8 branek. Je nějaký zápas, na který budeš více vzpomínat? 
    Určitě budu rád vzpomínat na zápas proti Rosicím. Hráli jsme o potvrzení prvního místa, myslím si, že z nás byla i cítit menší nervozita, která měla dopad na náš celkový výkon. První poločas nás soupeř hodně tlačil a my jsme se trápili. Druhý poločas jsme, ale podali výborný týmový výkon a podařilo se nám tempo zápasu otočit v náš prospěch. Soupeře jsme prakticky nepustili za půlku a zaslouženě jsme vyhráli 3:0.
  • Který moment nebo zápas z podzimu bys naopak označil za méně povedený? 
    Myslím, že bych se s ostatními spoluhráči shodl na první soutěžní zápas s Kuřimí, kdy jsme pouze remizovali 1:1. Pamatuji si, že jsme měli v letní přípravě velice kvalitní přípravné zápasy, které se nám povedly všechny vyhrát. Díky tomu jsme šli do zápasu s velkým sebevědomím, ale soupeř nás nemile překvapil a zápas jsme nezvládli podle našich představ.
  • Pokud by ses ve své krátké fotbalové kariéře ohlédl na chvíli zpět. Je nějaký moment, turnaj, zápas na který obzvláště rád vzpomínáš?
    V mé krátké fotbalové kariéře jsem zažil spoustu krásných momentů, ale můj nejoblíbenější je nejspíš první soutěžní gól za A tým FK Kunštátu. Pamatuji si, že to byl hodně těžký zápas a já nastoupil na hřiště na posledních 10 minut. Prohrávali jsme 2:1 a podařilo se mi vstřelit gól na 2:2. Rád také vzpomínám na mezinárodní turnaj Žijeme Hrou v Boskovicích. V té době jsem byl v kategorii mladších žáků. Na turnaj přijelo spoustu ligových klubů z Česka a Slovenska. Týmy jako Sparta Praha, Slavia Praha, nebo dokonce londýnský klub Fulham. Byl to pro nás všechny úžasný zážitek a obrovské zkušenosti. Pamatuji si, že se nám proti Slavii podařilo vyhrát, to byl úžasný pocit. V té době jsme také jezdili každý víkend do TCM Zbrojovky Brno na celodenní turnaje, kde proti nám nastupovali další ligové kluby, domů jsme se vraceli až v noci, všichni extrémně vyčerpaní, ale plní emocí a zážitků. Hodně rád vzpomínám i na dobročinné turnaje Žijeme Hrou, kterých jsem se zúčastnil.
  • Dovedl by ses ohlédnout zpět a trochu zrekapitulovat tvou dosavadní fotbalovou cestu? 
    Fotbal jsem začal hrát v místním klubu, ve vesnici, ve které bydlím – Drnovice. V kategorii mladších žáku jsem přestoupil do tehdy začínajícího klubu Žijeme Hrou. Zde se mi otevřeli úplně nové možnosti a fotbal mě doslova pohltil, měli jsme velice kvalitní tréninky a skvělé hráče v týmu. V 16ti letech jsem byl v přípravě Zbrojovky Brno, kde jsem se ale neprosadil, pro mě to bylo velké zklamání, ale zároveň další zkušenost nejen po fotbalové stránce. V té době jsem dostal nabídku jít do Blanska, které hrálo divizi. V Blansku jsem strávil krásný rok, ve kterém se nám podařilo divizi vyhrát a postoupili jsme do druhé dorostenecké ligy. Po roce jsem se rozhodl vrátit zpátky abych sbíral zkušenosti v dospělém fotbale, a to se také dařilo.
  • S kým si na hřišti nejvíce rozumíš?
    Nemám vyloženě spoluhráče, se kterým bych si nejvíce rozuměl. Myslím si, že náš tým tvoří celkově skvělou partu, všichni se vzájemně doplňujeme a podporujeme, jsme skvěle sehraní a víme co od sebe očekávat.
  • Jak často trénuješ? Děláš ještě něco navíc mimo fotbalový trénink v klubu?
    Když je „normální režim“ tak trénuji 3-4 krát v týdnu. Snažím se kombinovat tréninky s mužskou kategorii a zároveň s dorostem, do toho jsem ještě chodil na individuální tréninky s Vladanem Horákem.
  • Máš svůj fotbalový vzor?
    Fotbalový vzor nemám, mám spoustu oblíbených hráčů ať už v české lize nebo v zahraničí. Na každém hráči se mi líbí něco jiného.
  • Máš nějaký cíl nebo sen, kam bys to chtěl ve své fotbalové dráze dotáhnout nebo tým kterému fandíš a za který by jsi chtěl v budoucnu hrát?
    Mým cílem je se prosadit do „A“ týmu FK Kunštát. A časem hrát nejvyšší možnou soutěž, na kterou budu fotbalově mít.
  • Co rád děláš mimo fotbal? 
    Kromě fotbalu rád posiluji, plavu, v zimě jezdím na snowboardu, rád jezdím na kole, chodím ven přírody a tak dále.

Jméno: Filip Sedláček
Datum narození: 12.2.2002
Bydliště: Drnovice
Kategorie: starší dorost Žijeme Hrou, mužské týmy FK Kunštát

Děkujeme za rozhovor.

Sdílet na Facebooku