Máme za sebou první kemp Žijeme Hrou v Olešnici

Letos poprvé jsme se rozhodli uskutečnit kemp Žijeme Hrou pro žáky i přípravky v Olešnici! První den jsme se sešli v prostředí krásného hotelu Závrší. Ráno proběhlo bezproblémové testování na Covid-19 a společné ubytování.

Ranní trénink jsme začali rozcvičkou, kde se kromě rozehřátí a zapojení do tréninku kluci věnovali rozvoji kognitivních schopností, reakci na různé podněty a proměnlivé podmínky. Poté jsme přešli do hry. Snažili jsme se všichni společně najít ty prvky, které chceme během týdne posunout na vyšší úroveň. 
V poledne nás všechny mile překvapil luxusní oběd v hotelové restauraci. Zajímá vás co jsme si dali? Podívejte se na fotky!

Po obědě byl chvíli klid a šlo se zase na hřiště. V odpolední části jsme se věnovali průpravným a herním cvičením. Na jednom ze stanovišť se kluci věnovali heuristickému řešení problému v herních situacích 2:1. Postupně začali přicházet na kloub jednotlivým souvislostem. V dalších dnech se určitě dostanou ještě hlouběji. Druhé cvičení bylo zaměřeno na nejrůznější způsoby zakončení ze vzduchu bez časoprostorového tlaku. Intenzitu si kluci první den určovali sami.
Po tréninku nás čekala volná freestyle challenge ve skocích do vody. K vidění byly různé varianty a originální provedení backflipů, frontflipů i sideflipů. Nerozumíte? Tohle je prý moderní pojetí salta!
Jednoduše jsme si užili regeneraci na koupališti. 
Na večer film a spát.

Druhý den nás hned po probuzení přivítaly hromy a blesky. Silná průtrž mračen nijak nekomplikovala snídani ve formě švédského stolu. Horší to bylo s ranním tréninkem. Jelikož hřiště bylo jak se říká pod vodou a déšť neustával, přistoupili jsme k alternativnímu plánu. 

Celé dopoledne se neslo v duchu teoretického vzdělávání v oblasti stravy i vývoje současného fotbalu. Zajímavé pohledy ohledně výživy a životosprávy sportovců klukům nastínil Mgr. et Mgr. Pavel Blaha, jeden z trenérů na kempu. Mimo to kluci mohli vyzkoušet své znalosti, týkající se historie fotbalu. V kvízu nás ne jeden hráč mile překvapil svým všeobecným přehledem.
Na oběd nás čekala ještě větší kulinářská finesa z dílny místního kuchaře než předchozí den. Opět stroze odkážeme na fotodokumentaci. 

Odpoledne jsme se rozhodli přejet na lépe vypadající hřiště do Kunštátu. Aby bylo jasno! Lépe jen pro schopnost vsáknout velké množství vody z ranní bouřky. Zde jsme opět jako předchozí den vytvořili dvě stanoviště. Na jednom kluci trénovali nejrůznější měnění směru a řešení situací 1:1 v časoprostorovém tlaku. Na závěr ještě pilovali střelbu vnějším, vnitřním i přímým nártem. Na druhém stanovišti probíhala pouze hra. S hráči jsme společně zkoušeli v krátkých přerušeních analyzovat naši týmovou součinnost i herní činnost jednotlivců.  Zaměření jsme nasměrovali na aktivitu, napadání po ztrátě míče, výběr místa a odvahu při obcházení protihráče. Na závěr jsme kluky nechali si hru užít úplně bez zásahů trenérů. Příjemným zjištěním bylo, že standard hry se nijak nepropadl oproti předchozí trenérem více ,,korigované“ hře.
Po příjezdu jsme si dali večeři, pustili film na plátno a užívali si společně prožívaného času před večerkou.
 

Třetí a předposlední den se nesl ve znamení soutěžního ducha. Kluci se nasnídali a dobře věděli, co je čeká! Ranní trénink zaměřený na prohloubení pochopení stanovišť z předchozích dnů byl mimo jiné přípravou na odpolední "Ligu mistrů." Kluci si zastříleli, zahráli nohejbal a rozklíčovali heuristické řešení problému v situacích 2:1.

Odpoledne nás čekala již zmíněná "Liga mistrů"! Kluci se rozdělili sami do tří týmů tak, aby to bylo spravedlivé a vyrovnané. Prestižního turnaje se zúčastnily tyto týmy – FC Žlutá Ponorka, FC Trávník a FC Jatka Houslice. Turnaj nabídl neuvěřitelné góly, přihrávky, zákroky, gesta fair-play a další situace. Mimo body za vítězství mohly týmy získávat body za speciální hodnocené prvky, a to např. special goal, special sklil, fairplay, nejrůznější kličky, oslavy gólu a další. Turnaj vyhrál tým Žluté Ponorky. Všem hráčům gratulujeme a děkujeme za výkony! 

Po náročném turnaji jsme se rozhodli nechat kluky oddechnout a zregenerovat. Jako nejlepší způsob se nám jevil výšlap lyžařské sjezdovky až na její vrchol. Kluci se s vysokým kopcem poprali skvěle a na vrcholu nás potěšil výhled na okolí. Co už nás tak nepotěšilo, byl nepřistavený žebřík u rozhledny. Nu což. Příště si vezmeme svůj!
Po náročném dni jsme se rádi pustili do vynikajícího steaku, vyhlásili výsledky "Ligy mistrů" a dopřáli si zaslouženého odpočinku.

Závěrečný třetí den nás zastihl v dobré náladě a nutno říct, že prodloužená večerka z předchozího dne nebyla znát. Za což jsme rádi a musíme kluky pochválit za jejich dobré chování v průběhu celého kempu. Samozřejmě se sem tam vyskytla nějaká ta rošťárna, ale kluci jsou kluci. Po snídani jsme vyrazili na hřiště.
Poslední trénink jsme pojali velmi uvolněně a hlavně zábavně. Název byl fun trénink.

Kluci vyzuli kopačky a naboso hráli fotbal. Nejen každý za sebe, ale také v držení se za ruce po různě početných skupinkách. O smích nebylo nouze. Poté jsme hráli hlavičkovanou, která sklidila velký úspěch a kluci si ji chtěli několikrát zopakovat. Na závěr jsme hráli hru, jejíž název bychom slušně a volně přeložili na ,,zadek“. Kdo neví, co si představit, kluci vám to určitě vysvětlí. 

Po tréninku jsme uklidili v kabinách a usedli do ,,indiánského kruhu“. Společně jsme zhodnotili kemp a ohlídli se zatím, co jsme se naučili a prožili. Po obědě už jen uklidit pokoje a odjezd domů.
Na závěr chceme jménem trenérského týmu Žijeme Hrou poděkovat všem hráčům za jejich účast a přístup, také ale všem rodičům, že právě náš kemp zvolili.V neposlední řadě i trenérům kluků z jejich mateřských klubů. Je vidět, že kluci mají fotbal rádi a leccos umí. Ještě jednou tedy děkujeme a budeme se za rok zase těšit. Ahoj!

Více fotografií můžete najít na sociálních sítích Žijeme Hrou.

Sdílet na Facebooku