Florbal na prvním stupni ZŠ Lysice – hodiny TV s trenéry

Během února se nám podařilo uskutečnit druhý blok „Tělocviků s trenéry“. Tuto akci jsme měli původně naplánovanou už na měsíc leden, ale z důvodu různých opatření a poměrně vysoké absenci žáků jsme její termín museli posunout. Opět jsme si pozvali na školu trenéry z klubu Žijeme Hrou, tentokrát proto, aby žákům přiblížili kolektivní hru – florbal. Ten sice v osnovách TV na prvním stupni není, ale těší se velké oblibě nejen u starších, ale právě u stále mladších dětí. Pravidla hry totiž nejsou ani pro ty nejmladší žáky nijak složitá a aktivně zapojit se mohl opravdu každý.

Jsme si toho vědomi, a proto na naší škole funguje kroužek florbalu i pro 1.stupeň. Škola tuto sportovní aktivitu podporuje a zakoupila pro děti nejen juniorské florbalové hole, ale i brankářské přilby a rukavice.

Protože většina dětí už s trenéry pracovala v předchozím bloku, na tyto nevšední hodiny TV se těšily a mnohé z nich si přinesly i vlastní florbalové hole. A trenéři je nezklamali. Měli vše perfektně připraveno.

S florbalem, tedy s jeho pravidly a technikou hry, se děti seznamovaly a také si ho s nadšením zahrály během dvou dvouhodinových TV jednotek. Florbalové průpravy se děti účastnily po ročnících. První dvouhodinovka byla kromě různých pohybových her a cvičení zaměřena hlavně na florbalové herní činnosti a také na motivaci dětí k pohybu a ke hře. Ve druhé si děti vyzkoušely, jaké to je při florbalovém zápase, a zahrály si proti sobě třídy A a B.

Děti všech ročníků se do hry pouštěly s obrovským nasazením a elánem. Užily si nejen vlastní, ale hlavně ten společný sportovní zážitek, kdy radost z branky prožívají všichni hráči. A nejen ti na hřišti, ale i ti, kteří jsou zrovna na střídačce nebo jen spolužákům fandí.

Do TV s trenéry se tentokrát zapojily i děti ze speciální třídy a byly obsahem hodiny i přístupem trenérů nadšeny.

Poděkování a velké uznání tedy patří trenérům Žijem Hrou Vladanu Horákovi, Miloši Šmerdovi, Martinu Pavlovi a Jiřímu Vorlickému za jejich smysluplnou práci, kterou s našimi dětmi odvedli.

Zapojení trenérů do hodin tělesné výchovy se tedy opět osvědčilo. Jejich profesionální přístup a vedení umožňuje našim dětem nejen adekvátní pohybové aktivity a prožitek z nich, ale hlavně motivaci k dalším sportovním výkonům a sportovnímu chování.

A už nyní se děti mohou těšit na další „Tělocviky s trenéry.“

Za kolektiv 1. stupně Mgr. Jana Uríková

Sdílet na Facebooku