Dorostenci v prvním jarním kole podlehli Židenicím

Starší dorost

Žijeme Hrou - ČAFC Židenice 1:2 (0:0)

Branka: Novotný

Sestava: Pečinka (GK), Konopáč, Baňa, Kleveta L., Petrželka, Valenčík, Bělehrrádek, Konečný ©, Novotný, Sedláček, Kleveta J. (Střídali: Janků, Měcháček, Chmelíček)

Nedělní slunné počasí přitáhlo na hřiště v Lysicích poměrně velký počet diváků. Ti mohli sledovat dobrý dorostenecký fotbal, který se hrál především pod naší taktovkou. Od samého začátku jsme byli aktivnějším týmem, který se i na těžším terénu pokoušel o kombinační hru a nutno podotknout, že poměrně úspěšně. Finální fáze v blízkosti či v samém pokutovém území však byla díky hluboce postavenému bloku hostů složitá. Do zakončení jsme se dostávali spíše ze střední vzdálenosti a k úspěchu nevedly ani křídelní akce. Se samostatným obrazem hry jsme však mohli být spokojeni. Nejvýraznější příležitost první půle měl na kopače Jaromír Kleveta, který však po předešlé kombinaci, nedokázal uklidit míč za záda brankáře Čafky. A když Pečinka zlikvidoval ojedinělý samostatný únik soupeře, šlo se do kabin za smírného stavu 0:0.                                                                                                                     

Druhé dějství započalo obdobně, jak skončila půle první a s míčem na kopačkách jsme hráli více my. Postupem času se hostující celek snažil více o držení míče a hrát více postupný útok. Z toho pramenily i chyby. Jednu z nich jsme dokázali po dobře sehraném brejku potrestat. Bělehrádek pláchl po levé straně hřiště, obešel dvojici bránících hráčů a předložil Novotnému gólovou přihrávku, ten ji s díky přijal. Stav 1:0 vydržel však jen krátce. Hosté dokázali srovnat díky standartní situaci, kdy se lépe zorientovali v našem velkém vápně. Odražený míč dokázal Tetřev potlačit za bezmocného Pečinku  a skóre bylo opět nerozhodné. Do konce zápasu však zbývala větší část poločasu a na hráčích ŽH bylo cítit odhodlání dotáhnout zápas do vítězného konce. I nadále jsme dobývali branku hostujícího brankáře a dokázali jsme si vytvořit i nadějné příležitosti. Tomáš Novotný nastřelil brankovou konstrukci a to hned dvakrát. Nejprve z přímého volného kopu orazítkoval spojnici a poté si navedl míč na svoji silnější levou nohu a po střele z dvaceti metrů otřel míč o tyč. Největší příležitost mel 5 minut před závěrečným hvizdem střídající Janků, který z bezprostřední blízkosti netrefil ideálně míč a svůj pokus neposlal ani mezi tři tyče. A tak přišlo otřepané fotbalové klišé „nedáš dostaneš.“ Opět po ojedinělé brejkové situaci se dostali do šance hosté a dokončili tak fotbalovou loupež, Priessnitz a 1:2.                                                                                                                                  I

Přes dobrý kolektivní i individuální výkon všech našich hráčů jsme zůstali v tomto souboji poraženi. Nicméně, co nás může těšit je celkový obraz hry, který je z pohledu bodů a tabulky nicneříkající, ale z pohledu vývoje našich hráčů a jejich fotbalového růstu, daleko důležitější.

 

Mladší dorost

Žijeme Hrou - ČAFC Židenice 1:3 (0:2)

Branka: Baňa

Sestava: Hoch (GK), Štarha, Měcháček, Chmelíček ©, Stejskal, Peša, Pečinka, Marek, Bláha, Janků, Různar (střídali: Baňa, Bělehrádek, Novotný, Valenčík)

Vzhledem k rozvoji našich fotbalistů nastoupili do zápasu mladšího dorostu i hráči z kategorie starších žáků a to trojice Štěpán Různar, Jakub Hoch na pozici brankáře a Petr Valenčík, který odehrál i celé utkání za starší dorost. Jsme rádi, že s námi kluci chodí a je to pro ně výborná příležitost, jak se zlepšovat.

Do samotného utkání jsme nevstoupili dobře a hned v úvodu jsme inkasovali dvě slepené branky. Ty byly zapříčiněny špatnou komunikací a zejména nízkou koncentrací některých hráčů. Taktéž psychickou pohodu a sebevědomí měla řada z kluků na nízké úrovni a s tímto problémem se v prvním poločase museli vypořádat. Postupně se však tento problém dařilo eliminovat, kluci byli jistější na míči i v kombinaci a dobře hrajícímu soupeři se postupně začali vyrovnávat. Za zmínku stojí zejména pokus Radka Janků, který skončil jen těsně vedle šibenice a jemuž předcházela dobrá kombinace po ose Bláha, Peša. Za dobrý výkon již v první půli zaslouží určitě pochvalu stoperská dvojice Chmelíček, Měcháček, která řešila řadu nepříjemných situací v blízkosti našeho vápna a to se snahou hrát konstruktivně. Taktéž krajní obránci (Stejskal, Štarha) dokázali, že pokud se dostanou do herní pohody, tak umějí a chtějí podpořit útočné snažení týmu. Ovšem i výše zmíněné fakty neměnily nic na tom, že hra se ideálnímu stavu blížila spíše jen sporadicky a v prvním poločase jsme tahali za kratší konec lana.

Pokud zůstaneme u metafory lana, tak v druhé půli, jsme se dokázali dostat téměř na stejný poměr délky tohoto předmětu. Snažili jsme se více držet míč a zlepšit zejména pohyb bez něj a najednou se začínali objevovat i šance. Jendu z nich dokázal zužitkovat po hezké průnikové přihrávce od Valenčíka, Dominik Baňa a snížil na rozdíl jediné branky. Tento fakt netrval příliš dlouho, protože za hosty se k dvojici střelců Pavlík, Hruban zapsal i Maléř a zvíšil na 3:1. Tímto rozdílem celý zápas i skončil. Samotné utkání nemůžeme hodnotit příliš pozitivně a to zejména z toho důvodu, že hráči mladšího dorostu mají zajisté větší potenciál, než byla jejich předvedená hra.                                                                    

Dobré zjištění však je, že o daných nedostatcích víme a máme chuť na nich v následujících trénincích pracovat. Cesta, kterou se ubíráme, je určitě tou správnou a nezbývá než vydržet a bavit se tím, co nás hráče, trenéry i fanoušky spojuje.

Pavel Blaha (trenér)

Více fotek ve fotogalerii (autor Markéta Tomanová)

Sdílet na Facebooku