Dorost zahájil jako první fotbalové jaro

Starší dorost - 1.SC Znojmo 0:1 (0:0)

Sestava: Šmerda (GK), Chmelíček, Peša, Marek, Zlatníček, Stejskal, Valenčík, Toman, Kalvoda, Štarha, Baňa
Náhradníci: Tesař

Starší dorostenci sehráli dvě první utkání jarní části sezóny a přes vydařené výkony však vydolovali z těchto soubojů pouze bod. V prvním zápase na umělé trávě v Blansku jsme smolně inkasovali v samotném závěru utkání a ze souboje s 1.SC Znojmo jsme tak odešli bez bodů, navzdory herní převaze i většímu počtu gólových šancí. Starší dorost momentálně trápí marodka a do zápasů tak naskakují i hráči z mladší kategorie, což je pro kluky skvělá možnost růstu.  

 

FC Svratka Brno - Starší dorost 4:4 (4:1)
 

Sestava: Šmerda (GK), Chmelíček, Marek, Zlatníček, Stejskal, Toman, Kalvoda, Štarha, Baňa, Kazda, Měcháček V.
Náhradníci: Slavíček, Tesař, Macháček, Valenčík

 
První utkání na přírodní trávě se uskutečnilo na hřišti brněnské Svratky FCSB. Těžký terén a úzké hřiště svádělo k agresivnímu a soubojovému  fotbalu. Do utkání jsme vstoupili poměrně dobře a vytvořili jsme si řadu šancí, které vedli k vedoucí brance utkání, Baňa a 0:1. Ovšem od té doby se obraz hry změnil a otěže zápasu přebrali domácí borci, kteří byli více hladoví a chtěli zápas zvládnout.  "Nás vedoucí branka uchlácholila a mysleli jsme, že se zápas vyhraje sám." Hodnotil Milan Peša první dějství.
Do druhé půle bylo trenérské duo nuceno udělat několik tektických změn, které měly za cíl získávat míče vysoko na polovině soupeře a hrát agresivně a přímočaře do branky. To se postupem času začalo dít a přineslo to tížené ovoce v podobě snížení na 2:4, kdy si na skvěle koplou standartku Zlatníčka naskočil Kalvoda a hlavou umístil míč do sítě. V zápětí přišla dobře vyřešená brejková situace a Tomáš Toman rybičkou vykouzlil fotbalové drama. Hra se více vyrovnala a z obou týmů byla cítit touha zápas zvládnout a urvat body pro své barvy. Domácí hrozili zejména z dobře zahrávaných standardek a řady centrů do malého čtverce. Přičemž několik závarů "smrdělo" gólem.  My jsme je však přežili a mohli jsme dopsat fotbalový příběh do zdárného konce. Tři minuty před závěrečným hvizdem unikl Kalvoda domácí obraně a v samostatném úniku se nemýlil. Jeho druhá branka v utkání tak znamenala dělbu bodů, kterou musíme za samotný průběh utkání určitě brát.

Mladší dorost - 1.SC Znojmo 3:8 (2:4)

Branky: Doležal, Němec, Janeček
Sestava: Tenora (GK), Ščučka, Svoboda, Němec, Tesař, Chytrý, Havelka, Doležal, Sedláček, Kříž, Janeček
Náhradníci: Melka, Šulc, Prudký
 

FC Svratka Brno - Mladší dorost  11:0 (3:0)

Sestava: Měcháček M., (GK), Svoboda, Tesař, Chytrý, Havelka, Sedláček, Kříž, Janeček, Prudký, Kazda, Pilát
Náhradníci: Melka, Šulc

 
Mladší dorost z dvojice zápasů nezískal ani bod, ale v zápase s 1.SC Znojmo příliš nechybělo. Do zápasu naskočilo hned nekolik hráčů ročníku 2007 a 2008 a v zápase si vedli velmi dobře. Samotný výsledek 7:3 je možná příliš krutý, ale ukazuje rozdíl v řešení klíčových situací v zápase. V utkání jsme i vedli a byli fáze zápasu, kdy jsme soupeře jasně přehrávali, ale nepodařilo se nám to výsledkově potvrdit a i velké šance, zůstaly nevyužity. Důležitý je však rozvoj hráče a fakt, že i týmový výkon jde zápas od zápasu směrem vzhůru. Pokud kluci zůstanou trpělivý a budou nadále pracovat, jsem přesvědčen, že se to odrazí nejen na samotné hře, ale i výsledcích. 
 
Pavel Blaha (trenér)
Sdílet na Facebooku