Žijeme hrou a partneři seniorům

 

Ve čtvrtek 25. května přicestovalo do Litomyšle padesát seniorů z Boskovic, v rámci jednodenní akce ŽIJEME HROU SENIORŮM. Cílem tohoto projektu je zpestřit a obohatit život lidem této věkové skupiny.

Po zdržení způsobeném dopravní situací ve městě se seniorů ujal Dan Brýdl a odvedl je do nádherného piaristického kláštera. Po jeho prohlídce a zkráceném, přesto však nesmírně zajímavém, výkladu od Heleny Hendrych, následoval přesun do Zámeckého sklepení. Prohlídku děl Olbrama Zoubka, které jsou zde vystaveny, zpříjemnila všem účastníkům nejen sklenka výborného bílého vína, ale také úsměv a ochota paní Ivany Baarové. Po prohlídce následovala krátká procházka okolo zámku a přesun do prosluněných Klášterních zahrad.  Krátký odpočinek na příjemném místě všechny osvěžil a současně naladil na oběd v restauraci hotelu Zlatá hvězda. Odpolední část programu byla rozdělena na prohlídku tiskárny H.R.G. a historické části města Litomyšle. Jako většina uživatelů a laiků byli i senioři překvapeni množstvím strojů a technologií, které jsou v tiskárně k vidění. Krátkým výkladem se dozvěděli, jak se vlastně barevné obrázky na bílý papír dostanou, velmi se jim pak líbilo zpracovávání potištěných archů, hlavně skládání a řezání, ale také výsek a lepení krabiček.

Při následné prohlídce Litomyšle pak byli doslova fascinování výkladem a znalostmi mladého průvodce Vítka Večeře. Závěr dne si pak všichni zpestřili návštěvou kaváren a nákupem „proslulých“ litomyšlských pralinek.

Ohlasy seniorů na celou akci byli jednoznačně pozitivní. Všichni moc děkovali organizátorům a partnerům a vyjadřovali potěšení nad tím, že na ně není zapomínáno.

 

Akce by se nemohla uskutečnit bez partnerů, kterým patří veliký dík za jejich podporu.

Z Boskovic se jedná o firmy LANIK a GATEMA, z Litomyšle pak o spolek Smetanova Litomyšl a tiskárnu H.R.G. Jmenovité poděkování pak patří Igoru Láníkovi, Františku Vlkovi, Leoši Tupcovi, Danielu Brýdlovi a Ivaně Baarové. Zvláštní poděkování si zaslouží spoluorganizátorka a tvůrkyně projektu Adriana Odehnalová.

Sdílet na Facebooku