První jarní prověrka starších žáků

Žijeme Hrou - AFK Tišnov 1:1 (0:1)

Branky: Baňa

Sestava: Sýs (GK), Štarha, Měcháček, Chmelíček ©, Stejskal, Toman, Peša, Valenčík, Janků, Marek, Vokurka, Smutný, Macháček, Baňa

Po dlouhé zimní přestávce nás v sobotu 7. dubna konečně čekal prví mistrovský zápas jarní části. Naším soupeřem byl celek z Tišnova, který přijel do Lysic s odhodláním uhrát dobrý výsledek a potrápit tak první celek tabulky. Tomu odpovídala i hra hostů, kteří hráli s vysokým nasazením a velkým odhodláním, kterému jsme se těžko přizpůsobovali. Sice jsme opticky byly lepším a fotbalovějším mužstvem, ale těžký terén komplikoval náš způsob hry. Kombinace nebyla natolik přesná a rychlá, jak jsme si představovali a samotná práce s míčem u jednotlivých hráčů byla taktéž zdlouhavá. Soupeř se tak stíhal vracet v dostatečném počtu pod míč a naše útočné snahy byly zastavovány na pečlivé defenzivě hostů. Sice jsme si vytvořili územní převahu, ale tíženého gólového úspěchu se nám nedařilo dosáhnout. Hustě bránící blok v modrých dresech vytvořil neprostupný val, odvracející naše centry i individuální pokusy. Hra takzvaně do plných nám činila problém, který narostl ve chvíli, kdy hosté z ojedinělé příležitosti, kdy zahrávali rohový kop, vstřelili branku. Jejich taktika hrát poctivě z bloku a vyrážet na nebezpečné protiútoky se vyplatila a dostali se do vedení 0:1. My jsme však dále trpělivě hledali skuliny v jejich rozestavení a hráli jsme většinu poločasu s míčem na kopačkách. Ovšem výsledek byl podobný jako v předešlých minutách a tak jsme šli do šaten s jedním gólovým deficitem.

Do druhé půle měli hráči za úkol zrychlit hru s míčem i ve chvíli, kdy nejsou pod tlakem a samozřejmě i přidat v osobních soubojích a celkovém nasazení. Hráči si musejí uvědomit, že ne každý zápas se dá vyhrát pouze fotbalovou kvalitou, ale že je nutné přidat i něco navíc, v podobě bojovnosti, sebezapření a tolikráte zmiňovaného fotbalového srdíčka. Vždyť fotbal je sice krásná technická hra, ale je také plná soubojů, běhání a plnění si taktických povinností, které nejsou mnohdy diváky, trenéry ani samotnými hráči tolik oceněny. V tomto nás Tišnov předčil a bylo naším úkolem jeho chuť a entuziasmus do hry překonat, nebo jej alespoň vyrovnat. Více jsme se tlačili dopředu a snažili jsme se o zkorigování výsledku. Tišnov pokračoval v pečlivé defenzivě a snažil se i o vyšší napadání ve větším počtu hráčů. Jak jsem již zmínil, kvalitu hry ovlivňoval těžký terén a utkání nebylo proto příliš líbivé, ale objevovaly se mikrosituace, které značili naši fotbalovou filosofii.

Nakonec jsme se dočkali srovnání skóre po rychlém protiútoku, kdy tišnovští zahrávali rohový kop. Podařilo se nám zmocnit míče a po dlouhém pasu za obranu uklidil chytře šajtlí míč k tyči Dominik Baňa a srovnal na 1:1. Tato situace nám dodala sebedůvěru a chtěli jsme získat tři body, které mohl strhnout na naši stranu Toman, ten však ve slibné pozici netrefil ideálně a brankář hostů si připsal další úspěšný zákrok. Dále jsme hrozili spíše střelami ze střední vzdálenosti, kterým však chyběla přesnost. Tišnov hrozil z brejkových a standartních situací, ale výraznější ohrožení Sýsovy branky si hosté již nevytvořili. V posledních minutách utkání se hrál rychlý, jednoduchý fotbal, ve kterém již ke změně skóre nedošlo.

Tišnov podal disciplinovaný, kolektivní výkon a byl velmi kvalitním soupeřem, který si za své nasazení a odhodlání utkání zvládnout bod nejspíše zasloužil. Pro nás je to poučení do dalších bojů a nahlédnutí na fotbal i z jiného úhlu pohledu. Hráči musejí více chtít překračovat hranice své komfortní zóny a překonávat sami sebe, právě v takovýchto momentech.

Pavel Blaha (trenér)

Sdílet na Facebooku